onsdag 25 april 2007

Inte alltid självklart, vad som är "solidaritet".

Det är inte alltid självklart, vad som är ”solidaritet med de svaga”. Ett par artiklar illustrerar denna tanke.


Politik som anpassning till egenintresset
Replik på genmäle (länk saknas):
Svar till Hans Stenberg
I ett inlägg den 7/10 ”Det handlar om solidaritet” bemöter Hans Stenberg (s) min artikel den 2/10, där jag kritiserar gängse svensk politisk debatt om sociala frågor. Det är riktigt att jag kritiserar socialdemokrater för ensidig koncentration på hushållsekonomiska kalkyler. Min kritik riktar sig emellertid också mot de borgerliga motståndare, som också nöjer sig med att fortsätta debatten med samma ensidiga argumentation.

Hans Stenberg försvarar systemet med argumentation om vikten av att hålla en principlinje för ett försäkringssystem. I sitt svar till mig utelämnar han emellertid förhållandet att jag hade en ännu vidare systemsyn.

Av Stenbergs svar kan man dra slutsatsen att han anser att vuxna människor, som kan överblicka konsekvenserna av sina handlingar, inte ens försäkringsvägen skall behöva betala för alla de risker, som deras handlande för med sig. Anser han samtidigt att förskolebarn skall löpa risker att bli skadeståndsskyldiga för konsekvenser av handlingar i oförstånd? Är det rimligt att prioritera det allmännas skydd på detta sätt?

Bertil Lindström (m)

Att sörja för sin ålderdom

söndag 22 april 2007

Den centrala marknadsmekanismen

Under årens lopp har jag publicerat ett antal inlägg, där marknadsmekanismens betydelse har förklarats. Här kommer korta sammanfattningar med länkar till artiklarna.

Regional balans och samspel mellan tillgång och efterfrågan på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden
Storstadsområden, särskilt s.k. K-regioner, innebär ofta stora produktivitetsfördelar. Närhet till idéer om problemlösningar och till företag, som kan leverera sådana lösningar är gynnsamt för effektiviteten. Därför hamnar K-regionernas ekonmiska utveckling i goda cirklar. Företag och arbetskraft attraheras från andra regioner.
Det finns emellertid en mekanism, som bromsar storsatdsområdenas expansion. Utrymme, dvs tomtmark och lokaler, tenderar att stiga i pris. Om de nominella lönerna inte stiger tillräckligt mycket för att kompensera för boendekostnader och för näraliggande konsumentserviceföretags priser, får arbetande i storstadsområdena lägre reallöner än arbetande i landsorten.
Om tillgång och efterfrågan tillåts fungera, uppstår en effektiv arbetsfördelning mellan olika regioner. Om marknadsmekanismen inte tillåts fungera fullt ut, kan den regionala obalansen förstärkas.
Det handlar om olika regioners komparativa fördelar, men detta begrepp undveks i mitt senast publicerade inlägg.
Första artikel i ämnet i SAF-tidningen,Nr 32, 15 oktober 1987.
Artikel om matchning
Paret i Stjärnhov och galten Särimner
Om fördelningseffekter av reglerade priser.
De frestande syltburkarna
Insändare 2004 om hur fackliga och politiska funktionärer kan inledas i frestelse
I motvind med hissade råsegel


Vem är Bertil Lindström?


Viktigt här är följande:
Pensionerad universitetslektor i nationalekonomi (Mittuniversitetet)
Mycket aktiv moderat politiker 1985 - 2006 med tunga uppdrag särsilt inom Landstinget Västernorrland men också i Sundsvalls kommun. Riksdagskandidat i valen 1988 - 2002 och ersättare i riksdagen 1994 - 1998 och 2002 - 2006.
Numera uppdrag inom Kultur och fritid, bl.a. styrelsen för Teater Västernorrland och styrelsen för Länsteatrarna i Sverige (vice ordförande).
Nämndeman i Hovrätten för Nedre Norrland.

För mig är det mycket viktigare att hävda, vad jag kommit fram till p.g.a. mitt professionella kunnande än att hävda, vad som är moderata ståndpunkter. Mitt val av parti har bestämts av att jag har funnit störst överensstämmelse mellan mina personliga åsikter och de moderata ståndpunkterna. I den mån jag inte har lyckats övertyga mina partivänner i någon fråga, håller jag fast vid min egen ståndpunkt. Emellanåt inträffar det att partiståndpunkter efter någon tid kommer i överensstämmelse med mina ståndpunkter. Senaste exempel: Inställningen till trängselavgifter.

Mina politiska uppdrag och förtroendeuppdrag har varit lärorika. En stor del av mina insikter har kommit till mig via erfarenheter från dessa uppdrag.